Agricolan päivää vietetään 9.4.
 
 

Agricola-leivoksen reseptit

Agricola-leivoksen myyntipaikat reseptiEN alla!

 
 
agricolan_leivos_banneri-01.jpg
 
 

Agricola-leivos – alkuperäisenä vai vegaanisena?

Agricola-leivoksesta löytyy kaksi versiota. Alkuperäinen leivosresepti on kehitetty vuonna 2014 ja sitä kehitettiin helpommaksi vuonna 2015. Tänä vuonna loihdimme myös vegaanisen version. Kokeile vaikka kumpaankin ja valitse oma suosikkisi!

 
 
 
 
 

VEGAANINEN

 
 
 
agricola-leivos_vegaani_vaaka.jpg
 

Vegaaninen Agricola -raakakakku

POHJA

1,5 dl kaurajauhoa tai kaurahiutaleita
2 dl mantelijauhoa
200 gr tuoretta tai kuivattua taatelia
0,5 tlk kanelia
0,5 tlk kardemummaa
1/4 tlk vuori-, ruusu- tai merisuolaa
1–2 rkl vettä

Liota kuivattua taatelia tilkassa vettä pari tuntia. Voit korvata osan taateleista rusinoilla tai viikunalla.

Mantelijauhojen sijaan voit käyttää mantelijauhoja ja pekaanipähkinöitä yhteensä 2 dl.

Täyte

3,5 dl cashewpähkinöitä
0,5 dl mantelijauhetta
1-2 sitruunan mehu
1 tl vaniljajauhetta, -uutetta tai 1 vaniljatangon siemenet
1,25 dl vesihauteessa sulatettua kookosöljyä
1 dl agavesiirappia
150–200 gr puolukkaa
Hitunen vuori-, ruusu- tai merisuolaa

Jauha pähkinät hienoksi jauheeksi. Liota sitten pienessä määrässä vettä jääkaapissa yön yli tai vähintään 2 tuntia. Voit lisätä veteen myös puristettua sitruunamehua, mutta varo, ettei nestettä tule liikaa.

Kookosöljyn sijaan voit käyttää kaakaovoita ja kookosöljyä yhteensä 1,25 dl.

 

Pohja

Hienonna kaikki pohjan ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella murumaiseksi seokseksi. Lisää 1–2 rkl vettä, jos massa on liian jähmeää. Painele seos irtopohjavuoan (Ø18–22 cm) pohjalle leivinpaperin päälle. Laita jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan.

TÄYTE

Valuta pähkinöistä ylimääräinen vesi. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon. Käytä sauvasekoitinta, kunnes seos on tasaista. Lisää sitruunamehua saavuttaaksesi sopivan jähmeyden täytteeseen.

Jaa seos, laita 1/3 täytettä sivuun. Kaada 2/3 seosta pohjan päälle vuokaan. Laita pakkaseen odottamaan.

PINNALLE

Lisää jäiset puolukat jäljelle jääneeseen seokseen ja sekoita hieman sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa agavesiirappia. Tasoita puolukkatäyte kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi. Koristele puolukoilla.

Pakastunut kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Raakakakkua ei kypsennetä eikä raakaleivonnaisiin lisätä sokeria.

 
 
 

Perinteinen
Agricola-leivos 

 
 
agricola_leivos_2019.jpg
 
 
 

Agricola-leivos 10 kpl

POHJA

200 g kaurakeksejä
90 g voita

PUOLUKKAMOUSSE

1 dl maitoa
1 dl kermaa
3/4 dl sokeria
3 kpl keltuaisia
3 kpl liivatetta
2,5 dl puolukkasurvosta
2 dl kermavaahtoa

PUOLUKKAKIILLE

1 dl vettä
1 dl sokeria
1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
2,5 dl puolukkasurvosta
2 kpl liivatetta

 

Pohja

Jauha keksit ja sulatettu voi kauhalla tai tehosekoittimessa. Painele murut kakkumuotin pohjalle.

Mousse

Laita liivate likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi (kunnes on vähän saostunut). Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä. Lisää siihen puolukkasurvos ja kääntele nuolijalla varovasti pehmeä kermavaahto moussen joukkoon. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille

Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 min. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen. Lisää puolukkasurvos. Lisää kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.

Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.

 
 
 

Agricola-leivoksia kahviloissa 2019

Agricolan päivää vietetään 9.4.

Agricola-leivoksia voi nauttia tänä keväänä useissa kahviloissa eri puolilla Suomea.
Poikkea leivoskahveille!

 
 
Agricola-leivos_kahvila.jpg